4UNI-ratkaisukilpailun ensimmäisen kuukauden aikana tiimit ovat käyneet läpi yhteensä jo yhdeksän työpajaa, joista osa on ollut hyvinkin intensiivisiä koko päivän työstöjä. Koko ohjelma starttasi avausviikonlopulla, jonka aikana tiimiläiset tutustuivat toisiinsa, valitsivat itseään kiinnostavan taloudelliseen tasa-arvoon liittyvän ongelman ja pistivät alulle ratkaisun sen taklaamiseksi. Monen osallistujan mielestä juuri avausviikonloppu onkin ollut tähän mennessä ohjelman rankin osuus, kun tehtävänä oli tyhjästä liikkeelle lähtien laatia suuntaviivat toteutettavissa olevaan ratkaisuun.
Avausviikonloppuna ajatuksella tehty pohjatyö on kuitenkin auttanut myöhemmissä työpajoissa viemään ratkaisua eteenpäin osa-alue kerrallaan. Kehitettyään ideoitaan jo varsin pitkälle, tiimit saivat vinkkejä eri alojen osaajilta asiantuntijasparrauksessa, jossa olivat mukana myös pääkumppanimme Lähitapiolan asiantuntijat Satu Norhomaa ja Outi Vänni. He auttoivat tiimejä pohtimaan erityisesti ratkaisujen kohderyhmiä ja vaikuttavuuden mitattavuutta, ja näitä seikkoja tiimit ovatkin sittemmin ideoissaan kirkastaneet.
Norhomaa kertoo olleensa positiivisesti yllättynyt siitä, kuinka pitkälle ideoita on mietitty. “Ei maailmaa syleileviä vaan aidosti konkreettisia tuotoksia”, tiivistää hän kertoessaan, kuinka eri tiimit ovat lähteneet ratkomaan valitsemiaan ongelmia omista tulokulmistaan. Myös Vännille jäi hyvä fiilis sparrauksesta. Hänen mukaansa tiimit olivat selvästi innostuneita ja paneutuneita ratkaisuihinsa, mutta vielä tarvitaan hieman “lihaa luiden ympärille”.
4UNI huipentuu 1.6.2023 Showcaseen, jossa tiimit pitchaavat tuomaristolle ja yleisölle tuotoksensa Tiedekulman Stagella. LähiTapiolan asiantuntijat odottavat tapahtumaa innolla. “Jos työstöt etenee tätä rataa, niin sieltähän tulee ihan huikeita esityksiä!”, toteaa Norhomaa. Vännin kanssa he ovat kuitenkin yhtä mieltä siitä, että ennen finaalia tiimien on saatava selkeästi tiivistettyä “miksi” - miksi käyttäjä hyödyntäisi juuri tätä ratkaisua ja miksi rahoittaja lähtisi siihen mukaan.
Tiimit ovat itsekin tietoisia kehityskohteistaan ja tiistain semifinaaliesityksissä edellä mainitut seikat olikin jo selvästi otettu huomioon. Semifinaalissa tiimit pääsivät ensi kerran pitchaamaan ideansa tositilanteessa, kun päivän tuomarit Anu Peijas, Essi Pöyry ja Tuomas Kulmala olivat mukana kommentoimassa, kyselemässä ja antamassa palautetta. Koetuksen jälkeen tiimit lähtivät kohti viimeisiä työstöjä luottavaisina jatkosuunnitelmaansa, joka useimmille tarkoitti konkretian lisäämistä esitykseen, sekä pitchauksen harjoittelemista.
Myös tiimit odottavat Showcasea ensisijaisesti innolla, vaikka erityisesti pitchaajia vähän jännittääkin. Kuulemma tuomaristossa on niin kovia nimiä, että “pitchatessa haluaisi todellakin olla parhaimmillaan”. Ja ymmärtäähän sen, kun esitystä on arvostelemassa liuta toimitusjohtajia, Eeva Siika-aho (Helsinki Think Company), Samu Anttila (LähiTapiola Varainhoito) ja Eerika Savolainen (Slush), sekä entinen ministeri Maria Ohisalo, jolla köyhyystutkijana on myös valtavasti tietämystä kisan teemasta. Kaikesta päätellen luvassa on mitä mielenkiintoisin huipennus vuoden 2023 4UNIlle. Älä missaa tätä spektaakkelia, ilmoittaudu mukaan täällä!